De vijf sleutels tot succes op wedstrijd

Gepubliceerd op 5 mei 2021 om 00:00

Wat is jouw sleutel tot succes tijdens wedstrijden?

Tijdens wedstrijden komen heel veel factoren samen, maar echt heel veel factoren, groot en klein. Heb je al je spullen bij je, weet je de route en kom je niet te laat aan, wil je paard wel laden in de trailer, hoe en hoe lang ga ik losrijden, is het buiten of binnen losrijden, zijn er veel of weinig andere deelnemers, hoe ga je om met de zenuwen, is je paard in topvorm en ben je zelf in topvorm? En wat als dit niet zo is?

 

Je hebt natuurlijk niet overal invloed op, ook dat moet je inplannen en mee om leren gaan. Maar hoe zorg je er nu voor dat alles mooi samen komt zodat jij het beste resultaat kan neerzetten? Dit zal voor iedereen verschillend zijn maar er zijn hierbij 5 belangrijke sleutels tot succes die ik heel graag met jullie wil delen.

1. Voorbereiding

Laten we beginnen bij een goede voorbereiding want, een goede voorbereiding is het halve werk! Regel 1 is: zorg dat je al je spullen bij je hebt!

 

Herken je dat, 3x checken of je alles mee hebt, of het gevoel hebben dat je iets vergeten bent maar je weet niet wat? Je gebruikt al je energie om na te denken terwijl je die energie later tijdens de proef nog nodig hebt. Om dan nog maar te zwijgen over het benauwende gevoel dat je krijgt als je bent aangekomen op wedstrijd en erachter komt dat je daadwerkelijk iets vergeten bent. Daarom is het superhandig om een wedstrijd checklist te hebben! Zodat je niet meer hoeft na te denken maar gewoon de lijst kan afgaan om te checken of je alles mee hebt.

2. (Wedstrijd) Planning

Een andere belangrijke sleutel tot succes, en niet alleen succes op wedstrijd, is het hebben van een planning. Weten wat je gaat doen met je paard op welke dag van de week, maar ook een PLAN hebben hoe je training er dan uit gaat zien.

 

En no worries als het een keer niet zo gaat als je wilt, een plan kan altijd bijgesteld worden maar je hebt dan ten minste een basis om vanuit te starten of om weer op terug te vallen.

 

Als je op wedstrijd gaat is een wedstrijd tijdsplanning voor die dag ontzettend belangrijk. Zorg dat je overal genoeg tijd in plant en nooit te laat komt. Zo behoudt je grip op de situatie en is er geen reden om te stressen.

 

Ben jij altijd goed op tijd als je wedstrijd hebt? Of kom je toch vaak tijd te kort? Het kan helpen om op papier een tijdsplanning te maken en dan terug te rekenen vanaf het tijdstip dat je je eerste proef moet rijden, tot het moment dat je je wekker moet zetten.

3. Doelen stellen

Je kan op wedstrijd gaan met als doel het behalen van een winstpunt, of het behalen van de eerste prijs. Deze doelen kennen we allemaal wel. Maar je wordt altijd beoordeeld door een jury en soms vallen je punten tegen. Hoe zorg je ervoor dat je zelf tevreden kan zijn, ook als je punten tegen vallen?

 

Juist: het stellen van doelen en het beoordelen van je eigen prestaties. En hoe kleiner deze doelen zijn, hoe beter. Zeker in het begin, als je net met deze methode start.

 

Kies voor jezelf 3 onderdelen waar je extra op wilt scoren tijdens je volgende wedstrijd en oefen hier thuis extra op. Het is slim om onderdelen te pakken waar jullie goed in zijn, dan is het makkelijker om dit te verbeteren en je doel te behalen. En dat geeft dan weer motivatie voor de volgende keer. De volgende keer kan je dan 3 onderdelen pakken waarvan je weet dat je het echt wel beter kan doen dan dat je de laatste keer hebt laten zien. Oefen hier thuis goed op en focus hier in je proef dan ook op. Maar vergeet de overige onderdelen ook niet en probeer ook nog extra aandacht te geven aan de eerste 3 onderdelen die je had gekozen, want daar ben je inmiddels al ‘pro’ in.

 

Als je dan klaar bent met je proef dan zal je altijd dingetjes hebben die niet zo lekker gingen, maar het is belangrijk dat je dan kijkt naar de 3 punten waar je de laatste tijd extra aan hebt gewerkt, en als het goed is, zijn die nu verbetert. Alleen al voor jouw gevoel die je paard je gaf in de proef, en na de prijsuitreiking weet je of de jury dit ook hoger heeft beoordeeld dan normaal.

 

In plaats van 3 onderdelen te pakken, kan je er ook voor kiezen om een wedstrijd te focussen op het stap gedeelte, of juist het draf of galop gedeelte. En dan kan je ook zien welk effect dit heeft in jullie performance.

4. Mindset

Heb jij last van wedstrijd zenuwen? En hoe houdt je deze onder controle?

 

De juiste mindset kan je hierbij helpen. Wat bij mij altijd goed heeft geholpen is het hebben van vertrouwen in mezelf. Ik wist als ik op wedstrijd ging, dat ik goed voorbereid was en er ook klaar voor was om op dat niveau een goede prestatie neer te zetten. En dit zorgde ervoor dat ik vol zelfvertrouwen de ring in reed.

 

Dit gevoel gun ik echt iedereen!

Hoe ik vertrouwen in mezelf (en mijn paard) heb gekregen? Dat is voornamelijk door de bovengenoemde 3 sleutels: voorbereiding, plannen en doelen stellen. En natuurlijk met vallen en opstaan!

 

Mindset is natuurlijk veel breder dan het hebben van vertrouwen in jezelf en je paard. Je moet ook leren om je af te sluiten van de factoren waar je geen invloed op hebt. Want anders leidt het je af en je kan het toch niet veranderen. Het is belangrijk dat je blijft focussen op jouw doel en op jouw paard. Dat je je vasthoudt aan je plan.

 

Hier zie je weer dat het stellen van doelen en het hebben van een plan je enorm kan helpen. Weet wat je moet doen, wat je aan het doen bent en dat deze route je leidt tot succes. Dat is uiteindelijk het enige wat we willen op wedstrijd. Succes, in welke vorm dan ook.

5. Visualisatie

Visualisatie, ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord tot een jaar geleden, maar het was wel iets wat ik al heel lang toepaste bij mijn wedstrijdvoorbereiding.

 

Door te visualiseren hoe je een proef wilt gaan rijden, door de proef in je hoofd door te nemen waarbij je eigenlijk in gedachte jezelf al door de wedstrijdring ziet rijden, bereid je je uitstekend voor op het neerzetten van een goede proef.

Je sluit je af voor de omgeving en neemt geconcentreerd je proef door. Zo weet je voordat je de proef in gaat precies wat je te wachten staat. Dit kan helpen in het verminderen van spanning en stress. 

 

Hoe vaker je de proef herhaalt in je hoofd, hoe makkelijker de proef wordt. Dat zorgt ervoor dat je vol zelfvertrouwen de ring in zal rijden. Je voelt jezelf beter, dat merkt je paard, die zal zich (nog) beter laten leiden door jou met als resultaat, dat de jury dit ook ziet en je prestaties zullen verbeteren.

Ik hoop dat de bovenstaande 5 sleutels tot succes op wedstrijd jou ook zullen helpen om je beste prestaties neer te zetten en in jezelf en je paard te geloven!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.