Hoe behoud je een goed galop ritme tijdens een slangenvolte met 3 bogen?

Gepubliceerd op 16 juni 2021 om 00:00

Na vorige week de slangenvolte in draf met jullie te hebben behandeld, zijn jullie nu klaar voor de slangenvolte in galop! Het rijden van de wendingen hebben jullie nu onder de knie, nu gaan jullie precies hetzelfde doen, alleen dan in galop! 

Om een slangenvolte met 3 bogen in galop te rijden, moet je de tweede bocht van de slangenvolte in contragalop rijden. Het is daarom handig als je al een stukje contragalop onder de knie hebt. In de training van deze week bouw ik daarom ook met verschillende kleine stapjes uiteindelijk op naar de slangenvolte in galop, inclusief contragalop.

Wil je een begin maken met contragalop? Lees dan zeker deze blog waarin je met een gebroken lijn de contragalop kan introduceren bij je paard.

Proefgerichte oefening voor de slangenvolte met 3 bogen in galop
Zorg voor een constant tempo in contragalop en doe zo weinig mogelijk als ruiter.

Waar moet je allemaal op letten bij het rijden van een slangen volte met 3 bogen in galop?

Naast de punten die van belang zijn bij een slangenvolte in draf komt er nu een belangrijke factor bij. Namelijk het hebben van een constant ritme in galop. Zowel in de bocht, op de rechte stukken als in de contragalop. Hoe doe je dit:

  1. Voordat je start zorg je dat je galop tempo goed is. Neem hier goed de tijd voor. Je wilt dat je paard zelfstandig galoppeert zonder al te veel hulp van de ruiter.
  2. Doe zelf zo min mogelijk, mooi stil en ontspannen zitten zodat je je paard niet stoort.
  3. Kijk altijd goed waar je heen gaat.
  4. Houdt een beetje stelling in de richting van de galop waarin je zit, ook tijdens de contragalop.

5. Als je voelt dat het ritme verandert en je paard moeite heeft om in galop te blijven, rijdt dan heel voorzichtig iets voorwaarts maar denk hierbij aan het omhoog liften van de schouders. Je wilt niet dat je paard hierbij op de voorhand valt.

6. Valt je paard in draf?

Neem hem rustig terug, galoppeer opnieuw aan, vind je arbeidstempo en begin opnieuw. Je kan nu je paard iets meer ondersteunen met je zit en been om in galop te blijven, maar ga niet harder rijden. Het is niet de bedoeling dat hij harder gaat galopperen want daarbij rent je paard van het achterbeen af.

7. Gaat je paard juist sneller in het stukje contragalop?

Maak dan een aantal keren een overgang naar draf voordat je de tweede bocht in gaat. Na de tweede bocht galoppeer je weer aan en rijd je nog een keer een slangenvolte. Na een aantal keren zal je paard door hebben dat hij moet afremmen voor de tweede bocht en kan je een keer in galop blijven en beheerst contragalop rijden.

En dan nu de oefening van deze week!

Bekijk onderstaand filmpje en lees vervolgens de uitleg van de oefening. 

Uitleg van de oefening:

Stap 1: Voorbereiding door middel van een slangenvolte met 3 bogen in draf

  • A slangenvolte met 3 bogen
  • C slangenvolte met 3 bogen

Herhaal dit een aantal keren totdat je paard goed aan je hulpen staat.

 

Stap 2: Voorbereiden van de contragalop

  • A-X halve grote volte in galop
  • X-C halve grote volte in galop
  • C overgang naar draf
  • Van hand veranderen in draf
  • A grote volte en opnieuw aangalopperen en begin opnieuw

Doe deze oefening eerst een aantal keren linksom zodat je de linker contragalop oefent. Vervolgens kan je de oefening ook rechtsom doen zodat je de rechter contragalop oefent.

 

Stap 3: De slangenvolte in galop

  • C aangalopperen
  • B of E volte 15 meter in galop
  • A slangenvolte met 3 bogen in galop
  • B of E volte 15 meter in galop
  • A slangenvolte met 3 bogen in galop

De volte 15 meter bij B of E helpt je om je paard iets te verzamelen en op het achterbeen te zetten voordat je de slangenvolte gaat inzetten. Herhaal deze oefening een aantal keren totdat je een constant galop tempo kan aanhouden. Je kan tussendoor natuurlijk even een stappauze inlassen. Doe daarna hetzelfde op de andere hand.

Belangrijke tip:

Doe tijdens de slangenvolte zo min mogelijk. Houdt je handen netjes bij elkaar en stuur zo weinig mogelijk. Op deze manier is je paard het beste in staat om zijn balans te behouden.

Variatie:

Een hele leuke variatie is het rijden van overgangen in de slangenvolte. Dit is tevens een goede voorbereiding op de eenvoudige wissels.

Op de rechte lijnen kan je een overgang van galop naar draf of naar stap maken. Daarna kan je weer aangalopperen.

Geniet van je training! 🍀

En laat me zeker weten hoe het gaat!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.