In vier stappen naar het perfecte trainingsschema voor je paard

Gepubliceerd op 12 juni 2021 om 00:00

Het trainingsschema van je paard

Je kent het wel, bedenken wat je welke dag van de week gaat doen met je paard. Rekening houdend met allerlei factoren is het een leuke hersenbreker, het trainingsschema van je paard:

  • Hoeveel dagen ga je rijden?
  • Welke dagen ga je rijden?
  • Welke dagen heb je weinig tijd en wat doe je dan met je paard?
  • Hoe vaak en wanneer ga je longeren?
  • Ga je op wedstrijd en wat doe je de dagen ervoor en erna dan?
  • Hoeveel dagen heeft je paard vrij?
  • Heb ik alle dagen gevuld en zit er een logische opbouw in?

 

In dit artikel leg ik je in vier stappen uit hoe je een perfect trainingsschema kan opstellen voor je paard.

In vier stappen naar het perfecte trainingschema voor je paard

1. Zet je planning op papier

Maak jij een trainingsschema voor je paard? Zo ja, schrijf je dit dan op of zit het gewoon in je hoofd?

 

Het kan zeker helpen om de weekplanning op te schrijven zodat je het voor je ziet en je er echt aan houdt. Het kan wel eens voorkomen dat je last minute moet wijzigen in je planning maar dan kan je gelijk vooruit kijken welke consequenties de wijziging van vandaag heeft voor de indeling van de rest van de week.

 

Daarnaast is het super handig dat als je je planning hebt opgeschreven, je altijd kan terug kijken welke indeling de beste resultaten heeft gegeven en je dan vervolgens vasthouden aan deze planning. 

2. Waar begin je met het maken van een trainingsschema?

Is het jou al gelukt om een goede weekindeling te maken waarbij je rekening houdt met dressuurles, misschien wel springles, trainingen waarin je zelf aan de slag gaat, longeren, misschien nog een bijrijder die ook wil rijden, een wedstrijd in de planning, grondwerk, een dagje naar het bos en natuurlijk nog rust en herstel dagen?

 

Elk paard is anders en daarom moet je ook ontdekken welke indeling werkt voor jou en je paard. Mijn advies hierin is om een weekindeling te maken voor 1 week, om dit op te schrijven in je agenda en gedurende twee weken dit schema te volgen. Elke dag maak je een notitie hoe het die dag is gegaan. Na twee weken kijk je je notities na en kan je concluderen welke combinaties van dagen goed werkten en welke niet. Aan de hand van wat je geleerd hebt vanuit de eerste twee weken, maak je aanpassingen aan je trainingsschema, schrijf je dit in je agenda en houdt je dit weer 2 weken vast. Dit blijf je doen totdat je de ideale weekindeling hebt gevonden. Op deze manier leer je je paard steeds beter kennen en kan je toewerken naar de perfecte weekindeling!

waar begin je met het maken van aan trainingschema voor je paard?

3. Werk met een logboek

Hoe weet je nu welke weekindeling goed werkt voor jou en je paard?

Bij stap 2 benoem ik dat het belangrijk is om elke dag notities te maken van hoe de training is gegaan. Het bijhouden van deze notities kan je in een logboek doen. Hierin kan je opschrijven:

  • wat je die dag precies hebt gedaan,
  • wat je doel was
  • of je je doel hebt bereikt
  • hoe lang je hebt getraind
  • wat er goed ging
  • wat er minder goed ging
Evalueer je trainingsschema, werk met een logboek!

Het is ook van belang om naar onderstaande punten te kijken en deze te noteren:

  • Hoe is je paard qua energie? Is dit constant van hetzelfde niveau of zijn er dagen dat dit minder of veel meer is? En wat kan hiervan mogelijk de oorzaak zijn? Wat heb je de dagen ervoor gedaan wat kan zorgen voor een schommeling van zijn energie?
  • Hoe is je paard in zijn gedrag? Is dit hetzelfde of merk je dat je paard sommige dagen niet zichzelf is? Vraag je ook hier weer af of dit kan liggen aan het trainingsschema.
  • Hoe voelt je paard aan tijdens het rijden? Denk hierbij aan flexibiliteit, soepelheid, aan de hulpen staan. Is je paard de ene dag stijver dan de andere, kijk dan ook weer kritisch naar je trainingsschema en indeling van je training. Misschien heb je de dag ervoor wel flink getraind en heeft je paard vandaag een rustige herstel training nodig.
  • Je kan ook opschrijven wat je die dag hebt geleerd van je trainingssessie en wat je de volgende keer zeker ook wil doen, of juist zeker niet wil doen.

4. Evalueer je trainingsschema en stel bij

Met behulp van het logboek kan je altijd terug kijken naar je trainingen en voor jezelf concluderen welke weekplanning het beste resultaat geeft. Aan het einde van een periode van twee weken kan je evalueren of je trainingsschema goed is opgebouwd, welke combinaties van dagen goed werken voor je paard en welke niet.  Misschien loopt je paard wel extra fijn als je de dag ervoor gelongeerd hebt, dan is dat iets wat je altijd in je planning kan zetten. Of loopt je paard niet fijn nadat hij een dagje vrij is geweest. Dan weet je dat je je paard zeker geen vrij moet geven op de dag voor een wedstrijd. Of misschien merk je dat je paard na drie dagen achter elkaar rijden de derde dag echt wel iets minder werkwillig of energiek is. Dit is allemaal informatie waarmee jij je trainingsschema kan bijstellen. 

Evalueer je trainingsschema en stel bij

Vergeet ook niet te kijken naar de precieze indeling van je trainingen. Hoe heb je de trainingen opgebouwd, waar heb je voornamelijk aan gewerkt, is het een intensieve of minder intensieve training? Ook dit speelt namelijk mee in de evaluatie en conclusies die je kan trekken uit je logboek. 

Ik hoop dat de bovenstaande 4 stappen jouw op weg helpen om zelf je ideale weekplanning op te stellen. Mocht je nu graag willen dat er even iemand met je mee kijkt, om samen conclusies te trekken vanuit het logboek en de weekplanning bij te sturen, neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik help je hier graag bij zodat jij op weg gaat naar nog meer hele fijne trainingen met je paard!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.