Overgangen en tempowisselingen rijden met je paard op een acht

Gepubliceerd op 24 februari 2021 om 18:14

Zo heerlijk dat paardrijden, je kan oneindig variëren met allerlei oefeningen. In de blog van vorige week kon je alle ins and outs lezen over het rijden van een acht met je paard. Deze week ga ik dieper in op het rijden van overgangen en tempowisselingen terwijl je een 8 rijdt. Naast dat dit een goede oefeningen is om je paard gehoorzaam aan de hulpen te krijgen, is dit ook een leerzame oefening voor jou als ruiter! 

Als je bij elke overgang heel kritisch gaat voelen wat er gebeurd, dan zal je waarschijnlijk merken dat het de ene kant op net iets makkelijker of moeilijker gaat dan de andere kant. Als het bijvoorbeeld linksom beter gaat, onthoud dit gevoel dan. Rij nu rechtsom en probeer hetzelfde gevoel na te streven. Je kan er ook voor kiezen om dan even rechtsom op de volte te blijven, op zoek naar het goede gevoel, een goede overgang en dan weer van hand te veranderen.

De kant en klare oefening die je alleen nog maar hoeft uit te voeren!

  • Rij een 8 in stap en maak 4 keer een overgang stap-halt-stap bij A – X – C.
  • Draaf nu aan en maak 4 keer een overgang draf-stap-draf bij A – X – C.
  • Blijf in draf en draaf nu 4x voorwaarts na het omstellen op X. Daarna vang je je paard weer op bij A of C.
  • Blijf in draf, als je X passeert galoppeer je aan, galoppeer een hele volte van X tot X, vervolg je volte en ga bij A of C in draf. Als je X weer passeert verander je van hand en galoppeer je aan. 
  • Galoppeer een volte van X tot X, vervolg je volte en ga bij A of C in draf. Dit doe je ook 4x. Als dit goed gaat kan je tijdens de volte van X-X enkele sprongen de galop verruimen en daarna weer naar arbeidsgalop.

Zin in een uitdaging?
Galoppeer een 8 en op X maak je steeds een overgang naar draf, enkele passen draven en dan galoppeer je weer aan op de nieuwe hand. Let weer op dat je paard recht is tijdens de overgangen.

Gouden tip:

Herken je dat, je bent druk bezig met het goed rijden van een oefening, dat je vergeet overgangen en tempowisselingen te maken terwijl je weet dat je paard hier veel voordeel van heeft. Daarom lees je hier een aantal tips om overgangen en tempowisselingen in een 8 te rijden.

  • Goede plekken voor een overgang zijn bij A – X – C.
  • Maak je een overgang op X, zorg er dan voor dat je paard altijd recht is tijdens de overgang.
  • Goede momenten om voorwaarts te draven zijn na het omstellen op X, als je de juiste buiging en stelling hebt. Dan is het binnenachterbeen namelijk onder de massa en als je dan voorwaarts draaft kan je paard mooi met zijn binnenachterbeen ondertreden.
  • Goede momenten om je paard iets op te vangen in tempo is voor de A of C en voor de X. Zeker als je net voorwaarts hebt gereden, is het daarna tijd om je paard weer op te vangen naar arbeidsdraf of zelfs nog iets meer op te vangen.

 

Geniet van je training! 🍀

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.