Proefgerichte oefening voor het verruimen van de stap, draf en galop

Gepubliceerd op 14 april 2021 om 00:00

Het verruimen van de stap- en drafpassen of galopsprongen wordt eigenlijk in elke proef op elk niveau gevraagd.

In de B moet je enkele passen de stap en draf verruimen. In het L1 moet je ook enkele sprongen de galop verruimen op de volte. Vanaf het L2 worden niet meer gevraagd om enkele passen te verruimen maar wordt er echt midden stap, draf en galop gevraagd. In draf moet je zelfs de gehele diagonaal in middendraf rijden.

Kijken we naar het M1 dan wordt er vanaf nu ook een gehele oefening middengalop gevraagd. In het M2 komt er nog een schepje bovenop en mag je uitgestrekte stap, draf en galop laten zien. Nu wordt het echt leuk!

Zodra je bij de Z1 aan komt, worden de verzamelde gangen gevraagd en moet je dus ook vanuit deze verzamelde gangen de uitgestrekte gangen kunnen laten zien. In het Z2 zit er op het gebied van het tonen van de verschillende gangen geen verschil, dus dan heb je een makkie. 

Hiernaast zie je een overzicht van de verschillende gangen die worden gevraagd per klasse zodat je precies ziet waar je goed op moet oefenen en waar je alvast aan kan gaan werken voor de volgende klasse.

Het verruimen van de gangen hak ik graag op in kleine stukjes. Beslis voor je gaat starten met de training op welke gang je gaat focussen vandaag. Laten we zeggen dat je de middendraf wilt oefenen op de diagonaal, om dat gedurende de hele diagonaal vol te houden (L2/M1 niveau).

Welke kleine stapjes moet je zetten om deze oefening perfect uit te voeren?

  1. Van hand veranderen over de diagonaal:
  2. Voorbereiding in de hoek en hoek inrijden
  3. Wenden bij de letter
  4. Paard recht maken
  5. Vloeiende overgang van arbeidsdraf naar middendraf rijden
  6. Middendraf vasthouden
  7. Vloeiende overgang van middendraf naar arbeidsdraf rijden
  8. Uitkomen bij de letter
  9. Hoek voorbereiden en hoek in rijden
  10. Indien je lichtrijdt, moet je ook nog bedenken wanneer je van been wisselt

Hieronder vind je een trainingsPLAN voor 1 trainingssessie om specifiek te werken aan het van hand veranderen over de diagonaal in middendraf. Lees de oefening goed door en voer vervolgens de stappen een voor een uit tijdens je training. 

 

Uitleg van de oefening

Stap 1: Begin in het losstappen al met een paar keer van hand te veranderen over de diagonaal en neem daarbij alle voorbereiding mee, behalve het verruimen van de gang. Hiermee kan je al even voelen waar je paard wat meer moeite mee heeft en waar jij vandaag dus extra op moet letten.

Stap 2: Tijdens het losdraven kan je hetzelfde doen, gewoon nog simpel draven, maar wel al een mooie diagonaal rijden, waarbij je de hoeken gebruikt en mooi start en eindigt bij de letters.

Stap 3: Maak nu op een grote volte diverse overgangen van draf naar galop en weer naar draf. Zo krijg je je paard goed aan je been en aan je hulpen en dat heb je nodig om een mooie middendraf te laten zien. Doe dit linksom en rechtsom.

Stap 4: Na een korte stappauze neem je de teugels weer op maat en gaan we al eens aan de middendraf werken.

Stap 5: Begin op een grote volte in arbeidsdraf. Vraag nu 5 passen middendraf en 5 passen arbeidsdraf. Doe dit een aantal keren en daarna vraag je een keer 10 passen middendraf en 10 passen arbeidsdraf. Na een paar keer dit te hebben gedaan, zowel linksom als rechtsom ben je klaar om de gehele oefening samen te gaan voegen.

Stap 6: Begin in arbeidsdraf en ga over de diagonaal van hand veranderen in middendraf. Zet eerst goed de diagonaal in, maak je paard recht en rij dan vloeiend naar voren. Houdt dit vast tot bijna het einde en vang je paard dan op waarna je de hoek in rijdt. Dit doe je ook een aantal keren op beide handen.

Belangrijke tip:

Vergeet vooral niet om te wenden met je binnenbeen en buitenteugel en om zodra je de wending hebt ingezet, je paard recht te maken.

 

Geniet van je training! 🍀

En laat me zeker weten hoe het gaat!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.