Proefgerichte training waarbij je werkt aan het door een S van hand veranderen

Gepubliceerd op 21 april 2021 om 00:00

Nog een oefening die in alle klasse gevraagd wordt vanaf het L1 is het door een S van hand veranderen. Vanaf het L1 tot en met het M2 rij je deze oefening in draf en in het Z1 en Z2 rij je deze oefening in galop, met een eenvoudige wissel erin.

Soms rij je het onderdeel als een los onderdeel in de proef, maar er wordt soms ook gevraagd om ervoor en erna een zijgang te laten zien. Het is dan ook belangrijk dat je deze zijgangen ook meeneemt in de training terwijl je dit onderdeel wilt oefenen.

Tijdens een training zal je ongetwijfeld regelmatig van hand veranderen maar aangezien er meerdere manieren zijn om dit te doen ben ik benieuwd of je door een S van hand veranderen ook regelmatig gebruikt. Als je het namelijk goed wilt uitvoeren, is het best een pittige oefening vanwege de halve voltes van 10m.

Welke kleine stapjes moet je zetten om deze oefening perfect uit te voeren?

Ik ga hier alleen in op het door een S van hand veranderen in (stap en) draf.

 1. Lichte voorbereiding voor B
 2. Vanaf de B stelling en buiging in de richting waar je heen gaat en halve volte halve baan inzetten
 3. Stelling en buiging en hetzelfde ritme en tempo vasthouden
 4. Enkele meter voor X je paard recht maken
 5. Enkele meters rechtuit over de AC-lijn waarbij je de nieuwe stelling en buiging (onzichtbaar) kan voorbereiden
 6. Halve volte halve baan inzetten richting de E
 7. Stelling en buiging en hetzelfde ritme en tempo vasthouden
 8. Bij E je paard weer recht maken en rechtuit (tenzij er een zijgang wordt gevraagd)

En dan nu de oefening van deze week!

Bekijk onderstaand filmpje en lees vervolgens de uitleg van de oefening. 

Uitleg van de oefening

 • Zorg er in het losrijden al voor dat je een aantal keer een slangenvolte maakt, of een halve grote volte links, gevolgd door een halve grote volte rechts waarbij je focust op het correct omstellen van je paard en de juiste stelling en buiging.
 • Kom nu bij B-E-B op de grote volte in draf
 • E volte 10m; denk aan de stelling en buiging en het vasthouden van het tempo
 • B volte 10m
 • E door een S van hand veranderen
 • B volte 10m
 • E volte 10m
 • B door een S van hand veranderen

 

In de oefening wissel je dus eigenlijk een halve grote volte af met een volte 10m en een halve volte 10m (door een S van hand veranderen). Als dit in draf nog iets te moeilijk is, kan je natuurlijk starten in stap!

De volgende stap: 

Als dit goed gaat is de volgende stap om hoefslag te volgen en dan vanaf de hoefslag bij de E of B door een S van hand te veranderen.

De stap die hierna komt (vanaf het M1) is om het te combineren met de gevraagde zijgangen. Begin van de lange zijde rij je schouder binnenwaarts, dan bij E-B door een S van hand veranderen en daarna rij je weer verder in schouder binnenwaarts over de hoefslag. Zorg dat je eerst deze twee onderdelen een paar keer los hebt gereden voordat je ze achter elkaar plakt. Goede voorbereiding is het halve werk en we willen het paard niet overvragen of overrompelen met een nieuwe oefening, zonder dit te hebben geintroduceerd/voorbereid.

Belangrijke tip:

Blijf geduldig ook als je merkt dat je paard moeite heeft met buigen. Zorg dat je paard goed is opgewarmd voordat je deze oefening gaat doen. Als de voltes 10m nog iets te moeilijk zijn, begin dan met het oefenen van voltes 15m.

 

Geniet van je training! 🍀

En laat me zeker weten hoe het gaat!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.