Ontdek het nut van het filmen en terugkijken van je eigen trainingen

Gepubliceerd op 24 maart 2022 om 15:20

Benieuwd hoe ruiters het trainen met een persoonlijk trainingsPLAN ervaren?


De Hoefslag heeft een maand lang een ruiter gevolgd die begeleid werd door PLANtastic Dressage met een persoonlijk trainingsPLAN.


Zo heb ik Femke Toonen begeleid met als doel om aan het einde van de maand twee winstpunten te behalen in één wedstrijd en zo weer een stapje dichter te komen bij het Z.

Tijdens het periode dat je traint met een persoonlijk trainingsPLAN van PLANtastic Dressage krijg je ook 1 op 1 begeleiding. Dit houdt in dat je op elk moment je vragen kan stellen, je zorgen kan uiten maar ook je enthousiasme kan delen over de trainingen. Daarnaast vraag ik videos te sturen van je trainingen en geef ik daar feedback op. Ik zorg ervoor dat je altijd op een positieve manier feedback krijgt, duidelijk weet wat er goed gaat, wat er beter kan en wat je kan doen om dit te verbeteren.

 

Als je deze videofeedback wilt ontvangen om zoveel mogelijk uit het trainingsPLAN te halen, dan betekent dit dus dat je je eigen trainingen moet gaan filmen. Dat kan een grote stap zijn. Iemand moeten vragen om te filmen, iemand die naar je kijkt tijdens je training, het gevoel van druk en het goed moeten doen omdat het nu gefilmd wordt. Weet dat je niet de enige bent met dit gevoel! Maar dit zijn juist ook precies gevoelens waar je mee te maken kan krijgen tijdens wedstrijden. Dus, je kan er maar beter gelijk mee aan de slag gaan om deze gedachten de baas te worden.

Femke filmde haar trainingen nooit maar toch kon ik al snel na bijna elke training videos ontvangen en beoordelen. Op deze manier kan ik heel goed meekijken en ook het trainingsPLAN aanpassen waar nodig. Maar wat vooral het doel is van de videos, is dat ik de ruiter vertrouwen mee geef voor de volgende trainingen. Het kan voor de ruiter namelijk erg confronterend zijn om zichzelf terug te zien op beeld. Misschien ziet het er minder mooi uit dan het voelde, misschien vind je dat je niet stil genoeg zit, of valt je opeens op dat één hand gekke dingen doet. Dit is confronterend maar SUPER leerzaam. Want, als je dit niet had gezien, had je het ook niet geweten. En wellicht dat je instructeur al vaker heeft gezegd dat je je hand stil moet proberen te houden, maar als je het hoort van iemand anders of zelf ziet, kan dit een wereld van verschil zijn en juist de laatste stap voor jou zijn waardoor het je wel gaat lukken om dit te verbeteren. 

Het terug zien van je eigen trainingen op beeld kan ervoor zorgen dat alle stukjes in elkaar vallen. Je ziet nu opeens waarom iets niet lukt zoals het zou moeten en dat geeft je extra motivatie om te verbeteren. Je moet de confrontatie met jezelf aan gaan, ook hier weer uit je comfortzone komen om uiteindelijk door te groeien.

 

Door je training te filmen en dit terug te kijken, kan je precies zien wat jij als ruiter doet. En zal je ook zien, dat je soms ‘vergeet’ te rijden, of vergeet te handelen, of net niet op tijd bent met een correctie, of niet voldoende ontspant, of zelf niet in balans zit.

 

WAUW! Dat zijn nog eens waardevolle feiten waar je iets mee kan!

Gebruik de volgende periode, bijvoorbeeld 2 weken tot een maand om met 1 van je vaststellingen specifiek aan de slag te gaan en je zal merken dat je op dit punt ECHT gaat verbeteren.

 

Wil je hier graag hulp en begeleiding bij? Je mag me altijd een berichtje sturen, een persoonlijk trainingsPLAN kan je hier uitstekend mee helpen!

 

Een belangrijke tip die ik nog mee wil geven als je zelf je trainingen terug gaat kijken is: Benoem ook altijd de punten die wel goed gaan en focus niet alleen maar op de dingen die nog niet goed gaan. 

 

Femke heeft veel geleerd van het terug kijken van haar trainingen waarmee ze aan de slag ging met travers. Benieuwd hoe dit gegaan is? Je leest er hier meer over.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.