Hoe het voelt om je doel te bereiken

Gepubliceerd op 31 maart 2022 om 17:02

Benieuwd hoe ruiters het trainen met een persoonlijk trainingsPLAN ervaren?


De Hoefslag heeft een maand lang een ruiter gevolgd die begeleid werd door PLANtastic Dressage met een persoonlijk trainingsPLAN.


Zo heb ik Femke Toonen begeleid met als doel om aan het einde van de maand twee winstpunten te behalen in één wedstrijd en zo weer een stapje dichter te komen bij het Z.

Wanneer je traint met behulp van een trainingsPLAN betekent dit dat we samen doelen gaan stellen. Aan de hand van een intake formulier en een kick off gesprek achterhaal ik wat de combinatie op dit moment nodig heeft en waar de ruiter van droomt om te bereiken. Afhankelijk van de duur van het trainingsPLAN stel ik realistische doelen op. Het doel moet uitdagend zijn om de ruiter te motiveren om zichzelf 100% in te zetten en tijd vrij te maken voor het optimaal trainen van het paard.

 

Aan de andere kant moet het een realistisch doel zijn, iets dat ook daadwerkelijk bereikt kan worden binnen dit tijdsbestek. Is het doel te ambitieus en wordt het doel niet bereikt, dan kan dit effect heel groot zijn voor de ruiter. Het gevoel van falen, niet goed genoeg zijn, het nooit kunnen behalen, onzekerheid en het verlies van plezier in het rijden.

 

Het gevoel echter dat je krijgt nadat je een doel behaald hebt is MAGISCH. Zo was de reactie van Femke na het bereiken van haar doel: “Ik voel me super goed, ben mega blij!”

Dit gevoel is heel waardevol voor de verdere carrière van paard en ruiter. Femke haar zelfvertrouwen heeft namelijk een boost gekregen. Zoals elke andere kritische ruiter heeft ze nog dingetjes die echt wel beter moeten, maar het feit dat ze binnen 3 weken fanatiek trainen volgens een trainingsPLAN, haar doel van het behalen van 2 winstpunten op 1 wedstrijd al heeft bereikt, geeft haar het bewijs dat er ook heel veel dingen zijn die goed gaan en dat goed bezig is. Daar kan ze zich aan vast houden zodat ze weer extra gemotiveerd is om aan de mindere goede punten te werken.

 

Ben je benieuwd hoe de derde week van het trainingsPLAN is verlopen voor Femke en haar merrie Winner?

Je leest het hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.